Grote Corona schoonmaak

02 juli 2021

We kennen allemaal de voorjaarsschoonmaak wel, zodra de zon begint te schijnen krijgen we de kriebels en gaan we aan de slag. We trekken alles uit de kasten en van de muur, laten alles luchten, maken eindelijk een keer de tegeltjes in de badkamer tot aan het plafond schoon, wassen de gordijnen enzovoorts. Nu Corona (voorlopig) redelijk achter ons ligt en we langzaam teruggaan naar wat we gewend zijn, is het goed een grote schoonmaak uit te gaan voeren. Alles van onder tot boven aanpakken. Weg met het idee van bacteriën en virussen in huis, ramen en deuren tegen elkaar open en gaan met die banaan!

Eerst alles schoonmaken met allesreiniger, daarna de desinfectie ronde uitvoeren. Het is zeker een hele klus waar je tijd en zin in moet hebben, maar als de klus geklaard is en je uitgeteld op de bank ploft, toch dat voldane, fijne en schone gevoel geeft. Rust!


Maar waar komt de grote schoonmaak nu eigenlijk vandaan? Tot in de jaren 60 stond deze schoonmaak standaard op de planning van ieder huishouden. Omdat de huizen vroeger werden verwarmd door kolenkachels en haarden, was het in het voorjaar altijd een goede tijd om alles open te zetten en flink te poetsen. Er kwam flink wat zwart water van meubels en van de gordijnen af. Door het schoonmaken en opruimen van het huis, werd het hoofd ook leeggemaakt. Mensen hadden een opgeruimd gevoel.


Vooral de Nederlanders stonden lang bekend om hun schoonmaakwoede. Het onderwerp schoonmaak was het gesprek van de dag. “Ben jij al begonnen?”

Het betekende dat het hele huis op zijn kop moest, een flinke klus! Er werd gewerkt volgens een strikte planning, van boven naar onder en van achter naar voren. Het stoepje en de klink van de voordeur werden als laatste gedaan. Mensen werkte zich op deze manier een weg naar buiten.


In verband met het feminisme dat halverwege de jaren 60 ontstond verdween de voorjaarschoonmaak steeds meer naar de achtergrond. Het huishouden werd steeds minder belangrijk. Vrouwen kregen een baan waardoor ze minder tijd hadden voor het huishouden. Sinds die tijd worden er huishoudelijke apparaten uitgevonden om het huishouden makkelijker te maken. Of was jij jouw kleding nog op de hand?
 

Ander nieuws

SAMENWERKING ROYAL CLEANING EN DE GROENE AFSLAG

24 februari 2021

Een goed alternatief voor het ontslag van horecamedewerkers is om medewerkers tijdelijk aan zorginstellingen of andere branches die personeelstekorten ervaren uit te lenen.

Lees verder

NEN Certificaat

27 februari 2021

Door slijtage, beschadiging of veroudering kan de kwaliteit en veiligheid van elektrische apparaten achteruitgaan. Hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan bij personen en hun omgeving. Een kabelbreuk kan leiden tot een stroomstoot of zelf in erge gevallen tot brand. 

Lees verder

Royal Cleaning introduceert haar eigen glasreiniger

11 maart 2021

Schoonmaken is zeer persoonlijk, daarom werkt Royal Cleaning met haar eigen glasreiniger.

Lees verder

Social media

Volg ons op Social Media voor actuele informatie.

Contact

Vragen? Of wil je graag een offerte ontvangen? Neem gerust contact met ons op!

Deze site gebruikt cookies

Accepteren