Grote schoonmaakbeurt voor je auto op de planning?

28 juli 2021

Het kost doorgaans veel tijd om je auto een grondige schoonmaakbeurt te geven. Veel mensen kiezen er daarom voor om de auto snel door de wasstraat te halen, maar het schoonmaken van je auto is meer dan enkel door de wasstraat rijden en de matjes snel stofzuigen. Waar kun je allemaal op letten wanneer je jouw auto een grote schoonmaakbeurt geeft?

Voor de een is het een ontspannende bezigheid om de auto regelmatig te wassen en te poetsen, voor de ander is het daarentegen een helse klus. Als je behoort tot de laatste groep, vraag jezelf dan af of het niet weer eens tijd wordt voor een grondige schoonmaakbeurt. Wanneer heb je voor het laatst grondig de spiegels, sensoren of bekleding schoongemaakt bijvoorbeeld? Jij baalt er wellicht van wanneer je een middag moet opofferen voor de schoonmaak van je auto, maar je hebt er uiteindelijk veel baat bij wanneer je auto weer goed verzorgd voor de deur staat.

De befaamde wasstraat

De wasstraat is een van de populaire middelen voor het wassen van je auto. Het is makkelijk aangezien je niets hoeft te doen en je auto is binnen tien minuten brandschoon. Een lange tijd werd de wasstraat gezien als een no-go, aangezien de borstels schadelijk zouden zijn voor de lak op je auto. De wasstraten van vandaag de dag maken echter steeds meer gebruik van textielborstels waardoor dit nadelige effect uitblijft. Als je niet veel tijd hebt en toch een schone auto wilt hebben kun je vandaag de dag met een gerust hart gebruikmaken van de wasstraten.

Wanneer je dan eenmaal aangekomen bent bij een wasstraat, slaat vaak de keuzestress toe. Welk wasprogramma moet je nou kiezen? Normaal schoon? Glanzend schoon? Blinkend schoon? Je bent vaak al snel geneigd om een van de duurdere wasprogramma’s te nemen, want wie wil er nou niet met een blinkende auto de weg op? Toch maakt het volgens de ANWB niet uit welk programma je kiest. De goedkope, standaard wasprogramma’s werken voldoende voor alle auto’s. De duurdere, premium programma’s bieden vaak niet veel toegevoegde waarde. Sommige duurdere wasprogramma’s kunnen zelfs voor problemen zorgen bij oudere auto’s. Daar zit je natuurlijk al helemaal niet op te wachten.

Poetsen en wassen 2.0

De wasstraat is een efficiënte manier om je auto regelmatig te reinigen. Toch is het eens in de zoveel tijd ook nodig om je auto grondiger te poetsen. Dit kun je doen door ouderwets met een emmer sop de auto te wassen of je kunt terecht bij een wasbox waar je gebruik kunt maken van een hogedrukreiniger. Als je de auto voor de deur wilt wassen is het aan te raden om eerst bij de gemeente na te vragen of dit mag anders riskeer je mogelijk een boete.

Het wassen van een auto draait niet alleen maar om het insoppen en afspoelen van de auto. Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Want zeg nou eens eerlijk wanneer heb jij voor het laatst je bekleding goed gereinigd, onderdelen in het motorruim gepoetst, krasjes weggewerkt of de sensoren grondig schoongemaakt?

Wanneer je ervoor kiest om je auto met de hand schoon te maken dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten om te voorkomen dat je de lak of andere onderdelen van de auto beschadigt.

Wastips

1.Gebruik geen spons, maar een microfiber washandschoen of doek. Zo voorkom je dat er krassen op de lak komen.

2.Probeer tijdens het wassen geen draaiende bewegingen te maken. Probeer zoveel mogelijk in rechte lijnen te poetsen. Wanneer je draaiende bewegingen maakt tijdens het wassen kunnen er mogelijk cirkelvormige krassen ontstaan in de lak.

3.Zodra je ontdekt dat er een vogel op je auto heeft gepoept, is het zaak om die vieze klodder zo snel mogelijk van je auto te halen. Wacht niet tot de eerstvolgende schoonmaakbeurt, maar haal het gelijk weg. Vogelpoep tast namelijk de lak van je auto aan.

4.Gebruik je een hogedrukreiniger om je auto schoon te maken? Houd dan genoeg afstand tussen de hogedrukspuit en je auto. Dit om de lak niet onnodig te beschadigen.

5.Voor sommige onderdelen van de auto is het belangrijk om speciale schoonmaakproducten in huis te halen.

- Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Je kunt een schilderskwast gebruiken om het middel goed te verspreiden.

- Reinig de ruiten van je auto met glasreiniger op alcohol basis. Ook hierbij is het belangrijk om enkel in de lengte te poetsen.

- De plastic onderdelen van het motorruim en de diverse reservoirs van bijvoorbeeld ruitensproeiervloeistof en remolie maak je schoon met een kunststofreiniger. Dit is tevens ook het moment om de diverse vloeistoffen te peilen en wellicht aan te vullen. Wanneer je dit gaat doen zorg er dan voor dat de motor koud is en dat je op een vlakke ondergrond geparkeerd staat. Het bijvullen van de remvloeistof kun je echter beter aan een specialist overlaten.

- Voor het interieur kun je veelal een milde allesreiniger gebruiken. Gebruik voor het dashboard bijvoorbeeld een milde allesreiniger met een microvezeldoek. Als je stoffen bekleding hebt in je auto kun je de allesreiniger verdunnen met water en daarmee de viezigheid van je stoelen los wrijven. Op dezelfde manier kun je ook de matten op de vloer schoonmaken. Heb je leren bekleding? Koop dan speciale lederpoetsmiddelen voor een goed eindresultaat.

- Gebruik niet zomaar een handdoek of een ander soort doek om je auto mee droog te maken. Maak gebruik van een microvezel droogdoek om beschadigingen en strepen op je lak te voorkomen.

Andere tips

Hoe gebruik je zo veilig mogelijk een mondkapje

27 februari 2021

Als onderstaande stappen worden uitgevoerd, dan gebruik je het mondkapje op de juiste manier. Tips voor het veilig gebruik van een mondkapje.

Lees verder

Toiletten schoonmaken is leuk!

21 april 2021

Royal Cleaning zorgt dat toiletten schoonmaken leuk en makkelijk wordt, wij geven je dé tips!

Lees verder

5 hygiëne tips voor scholen.

14 mei 2021

Kinderen tussen de 1 en 15 jaar oud kennen een hoog ziekteverzuim (CBS, 2019). De voornaamste reden hiervan zijn onhygiënische zeepvoorzieningen, het gebruik van katoenen handdoeken en/of onvoldoende voorlichting van hygiëne bij kinderen.

Lees verder

Social media

Volg ons op Social Media voor actuele informatie.

Contact

Vragen? Of wil je graag een offerte ontvangen? Neem gerust contact met ons op!

Deze site gebruikt cookies

Accepteren